Breecamp Schoon 2017 weer een succes!

Op zaterdag 1 april was het weer zover: toen hebben we voor de derde keer Breecamp Schoon georganiseerd. Met een groep van ongeveer 30 volwassenen en kinderen hebben we een rondje door de wijk gemaakt, op zoek naar zwerfafval.

Op vrijdag werd de container al geleverd. Deze stond wellicht een beetje op en in de weg voor automobilisten, maar zorgde er zeker voor dat de verzamelplek veilig en zichtbaar was.

Zaterdagochtend kwamen de eerste mensen rondom 10 uur bij elkaar. Het was goed om te zien dat er ook nieuwe en toekomstige bewoners aanwezig waren, zodat we alvast kennis konden maken. Na een korte intro en uitleg van Cor van @mooischoonnl, kreeg iedereen hesjes, een grijper en vuilniszakken.

Daarna werd er een groepsfoto gemaakt en gingen mensen in groepen op pad in de verschillende delen van de wijk. Langs de Sportlaan en de Oude Wetering lag al veel afval, maar ook in andere delen van Breecamp, zoals de verschillende stukken braakliggend terrein.

Zijn er nog aparte dingen gevonden? Een kleine greep:

  • Flesjes met statiegeld;
  • Een tientje;
  • Een bende gebruikte luiers bij elkaar;
  • Een dode haas

Hoewel het een mooie dag leek te worden (en de eerste drie uur waren ook best lekker), zou het rondom 13.00 gaan regenen. De soep en broodjes gingen dus maar eerder op tafel, zodat we na al het harde werken toch nog even van een gezellige en onderhoudende lunch konden genieten. Na de lunch begon het te spetteren en was het uit met de pret. We hebben met z’n allen snel alles opgeruimd en daarna ging iedereen weer naar huis.

Ik heb ondertussen ook het resultaat gekregen van de @ROVA.nl en we hebben in totaal 1600 kg aan zwerfafval opgehaald. Dit afval bestond voor 1000 kg aan pallets die her en der in de wijk lagen. Deze zijn door een aparte vrachtwagen opgehaald. De overige 600 kg is door ons als bewoners opgehaald en dit afval kon allemaal achterop de auto van Cor.

Die 1600 kg is een stuk minder dan wat we in voorgaande jaren hebben opgehaald en dat zie ik als een goed teken. Er komen steeds meer huizen in Breecamp en er wordt daardoor een stuk minder gedumpt. Dat neemt niet weg dat er in de wijk veel zwerfafval blijft liggen. Volgend jaar komt er gewoon weer een Breecamp Schoon actie, maar ik denk dat we de container dan wel achterwege kunnen laten. Ook hebben we plannen om ergens in het najaar een actie te organiseren om alle sloten in en om Breecamp op te schonen.

Bij deze wil ik iedereen bedanken die heeft meegeholpen om deze dag tot een succes te maken:

  • De bewoners die hebben meegeholpen met afval rapen;
  • De bewonerscommissie voor de bijdrage voor het eten en de organisatorische ondersteuning;
  • De ROVA voor hun Mooi Schoon initiatief en voor het leveren van alle materialen om het schoonmaken voor ons gemakkelijker te maken;
  • Cor van de ROVA, voor zijn enthousiaste begeleiding.

Tot de volgende schoonmaakactie!

Olaf Lageveen

 

[FGAL id=652]